maandag 24 september 2012

IrfanView


IrfanView is een snel en multifunctioneel fotoprogramma. U kunt afbeeldingen vlug bewerken en bekijken. Verder is IrfanView heel geschikt om slideshows (diavoorstellingen) en screenshots mee te maken en bovendien kunt u er filmpjes mee afspelen.

Handig is dat IrfanView eenvoudige fotobewerking en de weergave van afbeeldingen combineert. Daarom is het al jaren bestaande IrfanView ook een veelgebruikt programma bij cursussen fotobewerking. Met IrfanView kunt u foto's vergroten, verkleinen, roteren, kleurcorrectie en filters toepassen enzovoort.

Voordelen ten opzichte van sommige andere programma's zijn dat IrfanView snel is en weinig geheugen gebruikt. Bovendien worden - zeker als u de plugins ook installeert - zeer veel afbeeldingssoorten ondersteund. En als uniek extraatje kunt u bijna alle video- en audiobestanden afspelen met IrfanView, dat dus ook nog een mediaspeler is (daarvoor dient u wel de plugins te downloaden en installeren).

Lees hier de lijst met bestandsindelingen (grafisch en audio/video) die worden ondersteund.

Vanaf versie 4.10 beschikt IrfanView ook over een plugin - IrfanPaint - om mee te tekenen. Deze is niet heel uitgebreid maar biedt enkele basisfuncties.

Al met al is IrfanView een snel en compleet programma waarmee u bijna alle afbeeldingen kunt bewerken en weergeven. De interface is wel wat ouderwets. Het Nederlandse taalpakket dient u los te installeren.
Voordelen:

Handig en snel programma om beelden mee te beheren en snel te bewerken. Ook om filmpjes te bekijken en - eenvoudig - mee te tekenen.

Nadelen:
De interface van IrfanView is niet zo flitsend en soms wat onoverzichtelijk. Als u meer eisen stelt aan fotobewerking heeft u niet genoeg aan IrfanView en kunt u beter een uitgebreider programma als GIMP of PhotoFiltre proberen.
Tijdens de installatie wordt u aangeboden om ook de Google Toolbar te installeren. Als u dat niet wilt moet u die opties uitzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten