donderdag 4 oktober 2012

MozyHome en Mozy Stash


Ik gebruik zelf al een jaar of drie de cloudopslagdienst MozyHome. Waarom? Omdat er een bedrijf achter zit dat zich al enkele decennia bezighoudt met het betrouwbaar opslaan van digitale gegevens. Maar na het vergelijken met andere diensten ben ik uiteindelijk toch overgeschakeld naar Dropbox.

Datgene wat MozyHome zo krachtig maakte (en eigenlijk nog altijd maakt), was zijn no-nonsense-aanpak: tot 2 gigabyte aan gegevens stockeer je gratis, puur om ze online te hebben staan; als je meer wil, moet je bijbetalen.

Die kale benadering was voldoende toen ik met Mozy begon te werken, maar ondertussen hebben de sociale mogelijkheden en de ‘drag and drop’ van Dropbox me over de streep getrokken.

Nochtans levert EMC iets gelijkaardigs met een nieuwe component in zijn Mozy-dienst: Mozy Stash, een als ‘opslagplaats’ gekozen map op je computer(s) die in verbinding staat met een bestandenreservoir op je mobiele toestellen. Iedere keer als daar iets aan verandert, wordt de map op je computer eveneens bijgespijkerd. Een bijzonder rudimentaire opslagdienst weliswaar, die je niet eens de mogelijkheid geeft om bestanden te bekijken zonder dat ze gedownload zijn.

Een laatste pluspunt, dat het nogal eenvoudige aanbod een beetje goedmaakt, is de prijs: extra gigabytes zijn niet te duur als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met SkyDrive of Dropbox. Upgraden kan vanaf 5 euro voor 50 GB tot 9 euro voor 125 GB. Iedere 20 GB die je nog bijbestelt kost 2 euro extra. Dit kan van MozyHome en Mozy Stash een relevante keuze maken als je niet meer verwacht dan betrouwbare bestandsopslag in het luchtledige.

http://www.mozy.com/home/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten